T-Mobile HSPA met linux (OpenSUSE kppp)

Onlangs heb ik een T-Mobile data abonnement afgesloten, zodat ik ook onderweg nutteloze dingen op internet kan doen. Een USB stick met een modem is bijgeleverd die in de laptop geprikt kan worden.

HSPA Modem HUAWEI E176

De vraag is natuurlijk hoe dit werkend te krijgen onder Linux. Er zou een programma bij zitten die gebruikt kon worden, maar die heb ik niet gevonden tot nog toe. Met pppd en de KDE gui kppp werkt het echter ook prima.

De bijgeleverde modem is de Huawei E176. Een aardige HSPA/UMTS modem met micro-sd card slot en externe antenneaansluiting.

Wanneer de stick in een linux computer geplugd wordt (opensuse 11.1 kernel, 2.6.27) dan verschijnt er een /dev/ttyUSB0 aparaat. Deze kan gebruikt worden als normale modem om verbinding te leggen.

Met kppp kan uiterst eenvoudig de modem gebruikt worden. Het volgende dient te worden ingesteld:

- te kiezen nummer: *99***1#
KPPP nummer instellen

- te kiezen modemaparaat: /dev/ttyUSB0
KPPP modem selecteren

- Kies als login/wachtwoord: web en web
KPPP

Voordat je het modem kan gebruiken, moet je op het modem identificeren met de PIN code. Dit kan met het modemcommando AT+CPIN=pincode. In kppp kan via Instellen->Modems->Wijzigen->Modem->Terminal een terminal geopend worden.
KPPP terminal - pin invoeren
Voer hier het commando in, de modem zal OK retourneren bij de juiste pincode en het modem zal contact maken met een netwerk en het lampje zal blauw gaan knipperen.

Vervolgens kan er verbinding gemaakt worden:
KPPP terminal - pin invoeren
Na het ATDT dial commando zal een CONNECT verschijnen, of NO CARIER als er geen netwerkbereik is.

Met kppp is vervolgens te zien dat er verbonden is en er is een grafiek en een lijstje met gebruikte data. Handig om een beetje in de gaten te houden dat je niet te snel te veel gebruikt.
KPPP terminal - pin invoeren

Na het verbinden verschijnt er een ppp0 interface die met /sbin/ifconfig gezien kan worden met het IP dat je krijgt van T-Mobile. Tevens verschijnt er een default route, die naar 10.64.64.64 komt te staan. Ik kwam er achter dat /etc/resolv.conf niet wordt geupdate en dat er dus geen DNS servers bereikbaar zijn. Er staat echter een resolv.conf in /var/run/ppp_resolv.conf.ppp0 die met cp naar /etc/resolv.conf gekopieerd kan worden. Dan is de verbinding klaar voor gebruik.

TODO:
- Het AT+CPIN commando automatiseren
- Manieren vinden om meer met het modem te kunnen zoals sms versturen, statestieken op te vragen, beschikbare netwerken te bekijken en te kiezen…

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply